Elérhetőségek

Defekt 2003 Gumiszerviz Bt

9600 Sárvár,
Feketehíd utca 2.
Telefon: +36302844849
E-mail küldése

2017. február 03., 15:32Téli gumi használata

Bár volt rá parlamenti kezdeményezés, hazánkban egyelőre nem vezették be a téligumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát.

Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. Hazánkban a szeges abroncsok használata közúton tilos!

Ausztria:
Nov. 1. és ápr. 15. között, szgk. és kisteher autóknak, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező ,minden keréken legalább 4mm profilmélységű 5 évnél nem idősebb téligumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35€-tól 5000€-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyárigumival felszerelt autók kárát. Tehergépjárművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező az 5 mm mélységű abroncs.Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani magánál.
 


« Vissza az előző oldalra!
Defekt 2003 Gumiszerviz Bt - Magyar